Brussel met kinderen

Brussel is een grote speeltuin voor uw kinderen. Altijd en overal hebt u recreatie en diensten in de buurt: zo kunt u als ouder uw leven en dat van uw 'ketjes' vlot organiseren.

Opvang
Sint-franciscuspark

Opvang

Onderwijs
Traphal Comenius

Onderwijs

Activiteiten
Jongeren die basketten in jeugdpark Jette.

Activiteiten

Zorg
Speelplaats Gemeentelijke Basisschool Regenboog.

Zorg

Opvang

Op zoek naar Nederlandstalige kinderopvang in Brussel voor uw baby of peuter?
Registreer uw opvangvraag online bij het lokaal loket kinderopvang. Het lokaal loket werkt samen met meer dan 100 Nederlandstalige kinderdagverblijven en onthaalouders met een vergunning van Kind en Gezin.
Alle kinderen zijn welkom in de kinderopvang, ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

Spelende kinderen.

Buitenschoolse opvang (kleuters en lagere schoolkinderen tot 12 jaar)

In het schooljaar

Gaat uw kind naar een Nederlandstalige school in Brussel? Bent u op zoek naar opvang vóór of na school, op woensdagnamiddag of op schoolvrije dagen?

Sommige scholen werken samen met een initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO). De opvang is er warm en familiaal. Kinderen kunnen er vrij spelen of meedoen met begeleide activiteiten. IBO’s werken samen met organisaties uit de buurt, zodat kinderen kunnen kiezen uit een interessant en gevarieerd vrijetijdsaanbod. Alle kleuters en lagereschoolkinderen zijn welkom in het IBO. U vindt een overzicht van alle Brusselse IBO’s op de site van Kind en Gezin.

Veel scholen organiseren zelf brede opvang: dat is kwaliteitsopvang op school met het oog op brede ontwikkelingskansen voor alle kinderen. Meer informatie vindt u op de website Onderwijs in Brussel.

In de schoolvakanties

In de vakanties is er in Brussel een breed en degelijk vrijetijdsaanbod:

  • Initiatieven buitenschoolse opvang (IBO’s): Uw kind kan in de schoolvakanties terecht in een IBO. Kinderen kunnen er meedoen met begeleide activiteiten. IBO’s werken samen met vrijetijdsorganisaties uit de buurt. U vindt een overzicht van de IBO’s op de site van Kind en Gezin.
  • Vrije tijd: Speelweken, sportkampen, zingen of dansen? Uw kind kan in de vakanties kiezen uit een ruim vrijetijdsaanbod. De VGC organiseert onder andere in de paasvakantie en in de grote vakantie speelpleinen, samen met Nederlandstalige scholen in Brussel.
  • Lente- en zomerschool: Anderstalige nieuwkomers van 6 tot 12 jaar kunnen in de paasvakantie en in juli een intensieve taalstimulerende vakantie beleven.

Babysit

Op zoek naar een babysit? Dan kunt u terecht bij de kinderoppasdienst van de Gezinsbond, het babysitplatform Babysits.be of bij de kinderoppas-app Bsit voor babysitters bij u in de buurt.

 

Kleuters aan een speelmuur.

Onderwijs

Basis- en secundair onderwijs

Bent u op zoek naar een Nederlandstalige basis- of secundaire school in Brussel?

  • De website Onderwijs in Brussel heeft een handige zoekfunctie om een Nederlandstalige school te vinden in Brussel.
  • In de jaarlijkse scholengids vindt u informatie over alle Nederlandstalige scholen in Brussel.
  • De VGC en het LOP (Lokaal Overlegplatform voor gelijke onderwijskansen) organiseren activiteiten voor ouders om u te helpen een goede basisschool te kiezen voor uw kind.

Inschrijven

Wilt u uw kind inschrijven in een Nederlandstalige basis- of secundaire school? uw kind zal eerst aangemeld moeten worden. Volg de aanmeld- en inschrijvingsprocedure en zorg dat u er op tijd bij bent. U vindt alle informatie op Inschrijven in Brussel.

Coördinerende verenigingen

De koepels of coördinerende verenigingen ondersteunen de drie onderwijsverstrekkers in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel:

  • KOCB (Katholieke Opvoeding en Cultuur Brussel) voor het katholiek onderwijs
  • Scholengroep Brussel voor het GO! (gemeenschapsonderwijs)
  • OVSG (Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten – ook gekend als Brusselplatform) voor het gemeentelijk onderwijs
Spelende kinderen op de speelplaats Sint-Niklaasinstituur

Activiteiten

De website Breastfriends toont een overzicht van alle borstvoedingsvriendelijke plekken zodat u en uw gezin ongehinderd kunnen genieten van uitstapjes in Brussel. De plekken hebben altijd een borstvoedingskussen en een luiertafel.

In Brussel kiest uw kind uit een ruime waaier hobby’s en activiteiten, zowel in het schooljaar als in de vakantieperiodes.

Jong in Brussel geeft een overzicht van het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod. Daaronder vallen ook de VGC Speelpleinen in de paas- en zomervakantie. In het schooljaar kunnen kinderen en jongeren dan weer terecht in Jeugdcentrum Aximax dat allerlei activiteiten organiseert.

Heeft uw kind vooral interesse voor sport? Bij Sport in Brussel vindt u voor elk wat wils.

Ook de 22 Brusselse gemeenschapscentra organiseren activiteiten voor uw kind dicht bij huis.

Tip: Vraag een Paspartoe-vrijetijdspas aan, spaar punten en krijg korting voor de activiteiten.

Openlucht cinema Wolubilis

Zorg

U bent zwanger? Proficiat! Er komt waarschijnlijk veel op u af. Contactgegevens van Brusselse organisaties die u bijstaan, vindt u op de website Gezin van N-Brussel.

Ook over opvoeden kunt u met al uw vragen terecht bij gespecialiseerde organisaties.

Bent u op zoek naar specifieke zorg voor uw kind? Op de Sociale kaart vindt u een overzicht van alle zorginstanties in Brussel en Vlaanderen.

Revalidatiecentrum De Poolster onderzoekt en behandelt kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen.

Speelplaats Gemeentelijke Basisschool Regenboog.